Рецепта за успешен бизнес на форума Иновации и предприемачи на Клуб Инвестор

Как да подобрим индустрията?

29.09.2015 | 20:00 Редактор: Пролетина Съботинова
Рецепта за успешен бизнес на форума Иновации и предприемачи на Клуб Инвестор

Интернационализация на успяващите малки и средни предприятия и реформа в образованието и науката. Рецептата за по-добра бизнес среда дадоха мениджъри на фирми, експерти и представители на властта на дискусия, посветена на иновациите и предприемачеството, организиран от Клуб Инвестор.

ИТ индустрията е един от многото примери, демонстриращи, че държавата не успява да се справи с нуждите на бизнеса. Въпреки че българските ИТ фирми са първенци по разработката на модерните софтуери на български и чужди пазари, секторът у нас страда от липса на специалисти, каза един от участниците във форума.

"В решения, които са последен писък на технологиите, като бизнес решения, автоматизарене на бизнес процеси и тестване - това са ниши, които българските компании успяват да пробият и да се позоционират, както трябва на пазара. Причината е, че ценовите нива, на които оперираме няма как да се конкурирамт с индийски и китайските компании" , каза главният оперативен директор Станимир Бойчев от Scale Focus.

Още по темата

Трябва да започне така желаната реформа в образованието, за да се стимулира растежа на иновациите и да се подобри бизнес средата, смятат експертите.

Втората стъпка е интернационализация на малкия и среден бизнес:

"Като структура българската икономика, а и европейската, се базира на тях. Ние имаме единен пазар, но всъщност изцяло нямаме единен пазар. Имаме 28 отделни пазари, които всеки трябва да пребори - някои са органични като образованието и здравеопазването, но други не са и това създава голяма пречка", каза д-р Анна-Мари Виламовска, секретар за иновациионна политика на президента Росен Плевнелиев.

Създаването на платформи, които могат да развиват високорискови иноваторски проекти е третата препоръка, за да може България да изплува от дъното на класацията по иновации в ЕС. У нас вече има един такъв пример – Технологичният парк, който ще даде ново поле в развитието на енергетиката, мехатрониката и киберсигурността.

Участниците в събитието коментираха следните теми:

  • Какво представляват иновациите в днешния корпоративен свят?
  • Има ли зависимост между иновациите и повишаването на стойността на компанията?
  • Как иновациите помагат и се отплащат на предприемачите?
  • Оперативни програми в структурните фондове на ЕС - нови възможности пред бизнеса;
  • Корпоративни стратегии при избиране на източници за финансиране;
  • Предимства и недостатъци на различните видове кредитни средства за финансиране?
  • Финансиране на добри идеи

Вижте репортажа на Пролетина Съботинова от форума, проведен на 29 септември 2015.

Четете още новини от форума на сайта на Investor.bg:
Томислав Дончев: Публичният сектор има остра нужда от иновации

Анна-Мари Виламовска: Иновациите не са само технологични