fallback

Песента за Райна Княгиня скара ДПС и ПФ

Патриотите внасят сигнал в ЦИК по случая

29.09.2015 | 13:54 Автор: Кремена Кръстева

Днешните скандали в парламента не се изчерпаха с липсата на кворум. Песента за Райна княгиня при откриването на предизборната кампания на ДПС днес предизвика словесна престрелка между ДПС и Патриотичния фронт. От трибуната на Народното събрание лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов съобщи, че е внесъл сигнал до ЦИК по случая, и призова всички депутати, които споделят позицията му, да го подкрепят. В отговор лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че правото на ползване на майчин език е уредено в Европейската конвенция за правата на човека и изтъкна патриотизма си.

Валери Симеонов обвини Движението в натягане на напрежението и подклаждане на нестабилност в региона. Откриването на предизборната кампания на ДПС предизвика коментари в интернет още преди дни. Във видеоклипа лидерът на ДПС Лютви Местан ръкопляска на изпълнение на песента турски език, чиято музика напомня патриотичната песен за Райна Княгиня, но текстът й е любовен. Малко след острите реакции срещу ДПС, от движението обявиха, че песента е била „еманация на заедност".

„Стига с тези истерии. Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да избирател на движението за права и свободи“, коментира Лютви Местан.

Той постави под съмнение патриотизма на патриотите и ги попита дали искат българите от Западните покрайнини да поздравяват избирателите си на сръбски, а не на български език.

От Патриотичния фронт обаче са категорични, че действията на ДПС по време на предизборния митинг нарушават закона.

Със сигурност наближаващите местни избори ще засилят напрежението между партиите и словесните битки ще са често явление.

 

fallback
Още от България
fallback