fallback

Фалстарт на делото „Червеи“

Владимира Янева желае делото да се гледа по общия ред, а не по съкратена процедура.

29.09.2015 | 16:19 Автор: Васил Детелинов

Фалстарт на делото „Червеи“. Бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева трябваше да се яви пред Темида. Делото бе отложено за 20 октомври 2015.

Владимира Янева е поискала то да се гледа по нормалната процедура . За това не бяха призовани за разпит и първите свидетели. Припомняме, че до съдения процес се стигна след скандала от февруари, когато стана ясно, че чрез СРС- та в продължение на 300 дни е наблюдавана автоматизираната информационна система на МВР.

Владимира Янева не дойде в съда на 29 септември 2015.

По закон тя не е длъжна, ако присъдата, която може да получи е до 5 години затвор. На Янева е повдигнато обвинение, че като съдия и председател на Софийския градски съд е разрешила на два пъти ползване на СРС-та в нарушение на закона.

Обвинение има и срещу бившия директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Според прокуратурата, той е съставил документи с невярно съдържание.

Обвиненото поиска част от заседанията по делото да се гледа при закрити врата. Защитата настоя за публичен процес.

През май Народното събрание прие промени в НПК, свързани с ползването на СРС при разследване на магистрати.

Прокуратурата поиска отвод на съдията по делото Иван Коев, защото бил неин подчинен, преди Янева да напусне Софийския градски съд.

Съдът обаче отхвърли искането и обяви, че ще гледа делото професионално. А прокуратурата промени мнението си.

Следващият опит за старт на делото „Червеи“ ще е на 20 октомври 2015. Тогава се очаква да бъдат разпитани първите 20 от общо 43 свидетели, както и да стане ясно дали делото ще се гледа при закрити врата.

Васил Детелинов и Виктор Петров бяха в съдебната зала по ключовия процес.

 

fallback
Още от България
fallback