Христо Иванов настоява за конструктивен диалог по промените в Конституцията

Правосъдният министър подчерта, че предпочита да не форсира гласуването на второ четене

25.09.2015 | 16:11 Редактор: Мариета Иванова
Христо Иванов настоява за конструктивен диалог по промените в Конституцията

Правосъдният министър Христо Иванов изтъкна, че много важен за промените в Конституцията, е конструктивният политически диалог. Това става ясно от коментара му пред БНР, цитиран от пресцентъра на Министерството на правосъдието. На въпрос дали е възможно следващата седмица промените да бъдат приети на второ чете, той изтъкна, че очевидно не той диктува сроковете.

„Аз ще водя разговорите, защото моя е грижата за съдържателната цел, която трябва да постигнем,  но формално нито съм вносител, нито лидер на политическа сила“, посочи иванов. Формално е възможно още другата седмица промените да бъдат гласувани на второ четене, но според министъра е важно да се отдаде значение на провеждането на съдържателни разговори преди това, става ясно от думите му, цитирани от правосъдния министър.

Той допълни, че предпочита „разговорите, които има да се проведат, да се проведат, този път, дори ако трябва да си дадем още две три седмици, за да не отпадат неща, по които нямаме кой знае какви възражения. Така че аз, на този етап, не бих форсирал. Чисто политически - няма  какво да си кривим душата - наистина е важно е тези промени да сме ги довели до някакъв резултат навреме за доклада на ЕК. Това дразни много хора и е разбираемо, но те  трябва да се дразнят не от това, че ние се опитваме в диалога с ЕК да покажем способността на страната да се справя с проблемите. Те трябва да се дразнят, че толкова време това не беше направено“, каза министърът.

Припомняме, че по-рано тази седмица промените бяха приети на първо четене с подкрепата на 184 депутатски гласа „за“.