Нова акция бори войната по пътищата

Тревожна статистика: От началото на 2015г. до момента има 5242 тежки ПТП-та с 500 загинали и 6521 ранени

23.09.2015 | 16:51 Редактор: Ирина Георгиева
Нова акция бори войната по пътищата

Тревожна статистика: От началото на 2015г. до момента има 5242 тежки пътно-транспортни произшествия с 500 загинали и 6521 ранени. Това в сравнение с 2014г. е увеличение на пътните инциденти с 149, има с 26 повече загинали, а ранените са с 235 души повече, съобщи МВР.

Само за септември има загинали 55 души, а 540 са ранени. Черната статистика сочи, че при тежки ПТП за първите осем месеца на годината са загинали 22 деца до 17 годишна възраст, а 741 малчугана са били ранени.

Причината при над 96% от катастрофите е превишена и несъобразена скорост, неправилно изпреварване и маневри. 

На 23 септември стартира превантивната кампания "Шофирай отговорно и толерантно". Тя ще се реализира между 23 и 25 септември на територията на ОДМВР-София и областните дирекции в Перник, Враца, Монтана и Видин . Във втория етап, през април 2016 година, тя ще се проведе и на територията на Смолян, Кърджали, Ямбол, Стара Загора и Пловдив. 

В град Божурище акцията стартира по метода на "широкообхватния" контрол. Освен служители на пътна полиция в нея се включиха и доброволци от сдружение "Институт за изследвания, образование и развитие "Отворена младеж". Те раздаваха на спрените шофьори антистрес топки и брошури, които насочват вниманието на участниците в движението към отговорно и толерантно поведение на пътя. 

Резултатът - само за час бяха установени шест неизрядни водачи, които бяха санкционирани по установения ред. 

"Отговорното и толерантно шофиране може да намали черната статистика на пътя. За да намалим броя на пострадалите при пътни инциденти, усилията ни не трябва да бъдат еднократни, а постоянни и целенасочени. " - заяви комисар Бойко Рановски.

Основната цел на инициативата, е да се обърне внимание на младите хора и подрастващите, подчерта още той. 

"Шофирай отговорно и толерантно” е съвместна кампания на МВР и сдружение “Институт за изследвания, образование и развитие “Отворена младеж”. Тя се провежда в рамките на проект "Включване и мотивация за участие на активни млади граждани за отстояване на пътната безопасност" на програмата "Еразъм +" на ЕС.