Първан Симеонов: България заслужава по-видима кампания за референдума

Той определи като цинизъм от страната на цялата политическа прослойка орязването на въпросите за общественото допитване

23.09.2015 | 10:22 Редактор: Мариета Иванова
Първан Симеонов: България заслужава по-видима кампания за референдума

България заслужава по-видима кампания за референдума, коментира пред Радио Фокус политологът Първан Симеонов. По думите му общественото допитване за онлайн гласуването ще направи „местните избоди малко по-различни.

Според него обаче,  „начинът, по който беше орязан този референдум, демонстрира известен цинизъм на цялата политическа прослойка, а начинът, по който сега референдумът е оставен на заден план показва още от същото”.

Припомняме, че депутатите гласуваха по отделно предложените от президента въпроси за референдума, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Народните представители подкрепиха само въпроса за електронното гласуване да бъде включен в общественото допитване. Другите два въпроса – за задължителното гласуване и мажоритарния вот не получиха подкрепа.

Първан Симеонов изтъкна още, че всяко едно допитване до гражданите е възможност за повишаване на политическата култура и за повишаване на културата на отговорното гласуване.

Той също така не изключи възможността напрежението в управляващата коалиция да се принесе и в предизборната кампания. Според него е възможно и проблемите около бежанската криза също да се отразят на кампанията.