Как живеят бежанците у нас?

Родното място на всеки бежанец остава най-скъпо и близко до сърцето

21.09.2015 | 20:27 Редактор: Кремена Кръстева
Как живеят бежанците у нас?

В България има бежанци не само от Сирия, но от Ирак и от Африка. Пребиваването на бежанците у нас не е леко. На много от тях, дори се отказва статут на бежанец заради незнанието на езика. Има и такива обаче, които от години живеят в България, и са намерили своето място тук.

Бежанците у нас са предпазливи. Много от тях отказват да говорят пред медии, а често не знаят друг език освен родния.

Откриваме Самир на Лъвов мост в София. За разлика от много от неговите сънародници, той словоохотлив. Бежанец е от Сирия, идва в България през 1994-а и намира любовта тук. Сега е баща на четири деца  и по тази причина вече се е отказал да напусне България, въпреки че е мечтал да се установи в Америка. В момента той поправя коли.

Самир обвинява Башар Асад за тежката ситуация в Сирия. Липсват му майка му и баща му, но вече не може да се върне в родината си.

Адер е от 30 години в България. изкарва хляба си като хамалин. Харесва му тук в България. Всеки добър човек може да му бъде приятел, независимо от религия и предпочитания.

Родното място на всеки бежанец остава най-скъпо и близко до сърцето. За много от тях България е мащеха, но засега нямат друга закрила.