fallback

Професия планински спасител

Разностранна е групата на хората, които са планински спасители - учители, лекари, бивши и настоящи спортисти

21.09.2015 | 10:40 Автор: Ирина Георгиева

Явор Каролев работи от много години като планински спасител. Понякога координира спасителни операции по телефона, а в други в планината.

Не е лесно да се стане планински спасител - много изпити, едногодишен стаж в планината, посочва Каролев от ПСС в предаването Днес БГ.

Много е разностранна групата на хората, които са планински спасители, коментира Каролев. В нея влизат университетски преподаватели, лекари, бивши и настоящи спортисти - не отказват да работят по празници, а това се е превърнало в тяхно доброволно задължение.

Най-много инциденти в планината стават по празничните дни, събота и неделя, смята Каролев - когато времето е хубаво сред природата излизат много хора и се случват най-много нещастни случаи.  Най-вече в следобедните часове, сочи статистиката.

Чести са случаите на инциденти в планината, споделя Каролев. По думите му хората често нямат нужната подготовка.

"Планината не е мащеха, а част от хората не са отговорни към себе си - поведение, което не е достатъчно добро. Не се подготвят да отидат във високата планина или въобще в нея. Нещастни случаи ще има винаги, но има хора, които излизат без дори да са погледнали метеорологичната прогноза." - обясни Каролев.

Чуйте репортажа на Кремена Кръстева за предаването Днес БГ:

 

fallback
Още от България
fallback