fallback

Напролет започва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна

Ремонтът ще започна от първото съоръжение, чието състояние е най-тежко

20.09.2015 | 11:58 Автор: Ирина Георгиева

Напролет започва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна, съобщи шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. Ремонтът ще започна от първото съоръжение, чието състояние е най-тежко.

"Там е връзката с големите товари от вътрешността към порта, това съоръжение е първото, което заедно с поредица от съоръжения като част от моста ще ремонтираме, самият мост е най-скъп." - обясни инж. Лазаров по време на брифинг във Варна.

Инж. Лазаров добави още, че когато мостът е строен, нормите за проектиране по отношение на земетръса не са били толкова високи и не е осигурен на най-тежката степен за сеизмичност. Арматурното желязо в него е само гладко, а не оребрено, затова няма закотвящия ефект на оребрената арматура.

Проектът за ремонт на моста е готов, като индикативната му стойност е над 35 млн. лв, като това е сумата без допълнителните разходи за зеленина, осветление и велоалеи, обяви инж. Лазаров. Той уточни, че проектът включва усилване на колоните и обвиването им в кожуси за допълнително подсилване. Повдигане на съоръжението не се предвижда.

"По желание на г- Портних и г-жа Павлова има допълнително включване на ограждения на моста, за да се прекратят самоубийствата от него." - съобщи инж. Лазаров.

Предвид сложността на ремонтините дейности и наближаването на зимния сезон, ремонтът на моста ще започне напролет, добави инж. Лазаров. Трафикът ще бъде поетапно преместван от едната в другата лента, тъй като мостът е част от важна пътна артерия и не може да бъде затворен напълно. Така ремонтът се очаква да продължи над година и половина, информира инж. Лазаров.

"Направихме срещи в Пътната агенция - с НПО-та, с архитекти, тъй като имаше и предложения да се направи такъв проект, че освен конструктивни подобрения, да има и облик, който да е емблематичен за Варна." - каза още шефът на АПИ.

"Сега е моментът, в който можем да извършваме ремонтни дейности по пътищата: Зимата не може да се строи, тъй като е студено и ремонтът ще е  некачествен, лятото също не можем  да извършваме ремонтни дейности за да не притесняваме туристите в активния сезон." - добави инж. Лазаров по повод преустановяването на ремонта на пътя за Златни пясъци.

"Ремонтът му беше отложен, защото трябваше да се съобразим с туристическия сезон." - отбеляза инж. Лазаров и уточни, че ще се работи усилено с амбицията той да бъде завършен до края на сезона.

Относно Т-образното кръстовище водим преговори и работим в посока да осигурим още една лента за завиване на ляво, което ще облекчи значително трафика.

По отношение на зимното поддържане на пътищата в областта инж. Лазаров заяви, че между 50 и 55 млн. лв. е прогнозната стойност, необходима на областното пътно управление за целта.

fallback
Още от България
fallback