Напролет започва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна

Ремонтът ще започна от първото съоръжение, чието състояние е най-тежко

20.09.2015 | 11:58 Редактор: Ирина Георгиева
Напролет започва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна

Напролет започва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна, съобщи шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. Ремонтът ще започна от първото съоръжение, чието състояние е най-тежко.

"Там е връзката с големите товари от вътрешността към порта, това съоръжение е първото, което заедно с поредица от съоръжения като част от моста ще ремонтираме, самият мост е най-скъп." - обясни инж. Лазаров по време на брифинг във Варна.

Инж. Лазаров добави още, че когато мостът е строен, нормите за проектиране по отношение на земетръса не са били толкова високи и не е осигурен на най-тежката степен за сеизмичност. Арматурното желязо в него е само гладко, а не оребрено, затова няма закотвящия ефект на оребрената арматура.

Проектът за ремонт на моста е готов, като индикативната му стойност е над 35 млн. лв, като това е сумата без допълнителните разходи за зеленина, осветление и велоалеи, обяви инж. Лазаров. Той уточни, че проектът включва усилване на колоните и обвиването им в кожуси за допълнително подсилване. Повдигане на съоръжението не се предвижда.

"По желание на г- Портних и г-жа Павлова има допълнително включване на ограждения на моста, за да се прекратят самоубийствата от него." - съобщи инж. Лазаров.

Предвид сложността на ремонтините дейности и наближаването на зимния сезон, ремонтът на моста ще започне напролет, добави инж. Лазаров. Трафикът ще бъде поетапно преместван от едната в другата лента, тъй като мостът е част от важна пътна артерия и не може да бъде затворен напълно. Така ремонтът се очаква да продължи над година и половина, информира инж. Лазаров.

"Направихме срещи в Пътната агенция - с НПО-та, с архитекти, тъй като имаше и предложения да се направи такъв проект, че освен конструктивни подобрения, да има и облик, който да е емблематичен за Варна." - каза още шефът на АПИ.

"Сега е моментът, в който можем да извършваме ремонтни дейности по пътищата: Зимата не може да се строи, тъй като е студено и ремонтът ще е  некачествен, лятото също не можем  да извършваме ремонтни дейности за да не притесняваме туристите в активния сезон." - добави инж. Лазаров по повод преустановяването на ремонта на пътя за Златни пясъци.

"Ремонтът му беше отложен, защото трябваше да се съобразим с туристическия сезон." - отбеляза инж. Лазаров и уточни, че ще се работи усилено с амбицията той да бъде завършен до края на сезона.

Относно Т-образното кръстовище водим преговори и работим в посока да осигурим още една лента за завиване на ляво, което ще облекчи значително трафика.

По отношение на зимното поддържане на пътищата в областта инж. Лазаров заяви, че между 50 и 55 млн. лв. е прогнозната стойност, необходима на областното пътно управление за целта.