Налице са условията за продължаване срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ Козлодуй

Оценките показват, че оборудването е в много добро състояние

18.09.2015 | 14:54 Редактор: Ирина Георгиева
Налице са условията за продължаване срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ Козлодуй

Налице са необходимите условия за продължаване срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 30 г., показва проверка в атомната централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Оценките показват, че оборудването е в много добро експлоатационно състояние, а програмата за продължаване на експлоатационния срок се изпълнява в срок. 

Сред водещите приоритети на българското правителство в енергийния сектор е удължаването на живота на двата енергоблока в ядрената централа в "Козлодуй", посочи министър Петкова.

Ремонтните работи на VI блок на ядрената централа се изпълняват съгласно графика и се очаква те да приключат до 24.10.2015, допълни изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов.

"По време на плановия годишен ремонт до момента е изпълнена една от най-важните задачи - замяна на статор на генератора. По време на плановия ремонт се изпълняват необходимите ремонтни работи - профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане със свежо ядрено гориво." - поясни още Ангелов.

Общо 360 млн. евро ще струва удължаването на експлоатационния срок и повишаването на мощността на централата до 104 на сто от номинала. Финансирането на дейностите е включено в инвестиционната и ремонтната програма на АЕЦ "Козлодуй" и се извършва със собствени приходи на дружеството.

Централата може да се възползва от схема "Младежка заетост", финансирана от ЕС, чрез Агенция по заетостта. По този начин АЕЦ "Козлодуй" може да наеме младежи до 29-годишна възраст, без трудов стаж по специалността, за срок от 6 месеца. Средствата за работни заплати и осигуровки ще се поемат от схемата. При оставането им на работа след този срок, социалните и здравните им осигуровки отново ще са за сметка на програмата за още половин година. 

"Това е много добра възможност ядрената централа да привлече квалифицирани кадри, така че да се гарантира приемственост в нейната работа." - посочи министър Петкова.