fallback

Шокиращи разкрития за полицейските управления в Асеновград и Първомай

Част от нарушенията са търговия с влияние, кражби, укриване на престъпления и срастване на полицията с криминалния контингент

17.09.2015 | 15:10 Автор: Ирина Георгиева

Шокиращи разкрития за полицейските управления в Асеновград и Първомай бяха изнесени от главния секретар на МВР Георги Костов и окръжния и апелативния прокурор на Пловдив Румен Попов и Иван Дасакалов. Търговия с влияние, кражби, укриване на престъпления и срастване на полицията с криминалния контингент на територията на двете полицейските управление са само част от нарушенията, които са констатирани от отдел Вътрешна сигурност на МВР.

В Ареста са общо 15 души, сред които петима полицаи и двамата началници на районните управления.    Връзка между арестите в Асеновград и Първомай няма, но е сходен начинът, по който са функционирали двете полицейски управления. Един от най-фрапантните случаи е от първомайското село Караджалово, където заради незаведена кражба на коне, се стигнало до убийство, на крадеца. 

В Асеновград масово се прикривали пияни шофьори срещу рушвет. Шефът на районното управление пък прикривал кражба на гориво, за да си зарежда личния автомобил с него.

И в двете районни управления на седмица има по 10 незаведени сигнала за престъпления. А полицията не реагирала на сигналите за кражби по селата. 

При проверката на Вътрешна сигурност се оказало, че 80 % от наличния състава в полицията в града са се занимавали с други дейности – селско стопанство, малки бизнеси или други странични дейности, които са забранени от закона.

Първомай е прикрита и кражба на 3 милиона лева, както и незаконна кариера, от която държавата е ощетена с над 2 милиона лева. Повдигнати са обвинения за корупция и пране на пари. Задържаните ги грози затвор до 10 години.

 

fallback
Още от България
fallback