fallback

Изтичат шест срока за подаване на документи в ЦИК за местните избори и референдума

На 14 септември изтича срокът за промяна в състава на коалиция

14.09.2015 | 10:49 Автор: Ирина Георгиева

На 14 септември изтича крайният срок, в който гражданите на държава-членка на ЕС, които желаят да гласуват на местните избори на 25 октомври 2015 г. трябва да подадат декларация Приложение №8 МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци част ІІ, припомнят от ЦИК.

Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване.

Гражданите на държава-членка на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място. 

Междувременно изтичат още пет срока за подаване на документи в ЦИК във връзка с предстоящите местни избори и националния референдум. 

Изтича и последният срок за подаване на документи за регистрация на партии, коалиции, местни коалиции, инициативни комитети в ОИК, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова за агенция "Фокус". Повече ОИК ще приемат документи до 18.00 часа.

"Другият краен срок, който изтича, е този за обявяването на предварителните избирателни списъци от общините. Те се обявяват на място в района на избирателните секции." - обясни Нейкова.

На 14 септември изтича срокът за промяна в състава на коалиция, както и за обявяване на тарифите на доставчиците на медийните услуги, по които ще предоставят своите условия и цени, които трябва да бъдат изпратени в Сметната палата.

"Изтича и крайният срок по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление за това МС да организира издаването на информационен лист. Това е във връзка с провеждането на национален референдум." - обясни говорителят на ЦИК.

В ЦИК изтича срокът за подаване на документи за участие в информационно –разяснителната кампания в подкрепа на въпроса или на алтернативната позиция националния референдум на инициативни комитети, партии и коалиции, допълни Камелия Нейкова, като каза, че понеже е последен ден за подаване на документи ЦИК ще приема документи до 18.00 часа. 

fallback
Още от България
fallback