Евелина Славкова: Възприемаме бежанците като хора, които ще вземат нашите пари

В България няма особена нагласа за приемане на много бежанци, тъй като в миналото не е имало много имигранти у нас, коментира политологът

13.09.2015 | 09:45 Редактор: Мариета Иванова
Евелина Славкова: Възприемаме бежанците като хора, които ще вземат нашите пари

Възприемаме бежанците като хора, които ще вземат нашите пари, нашето работно място, коментира в предаването Денят On Air политологът Евелина Славкова. Тя допълни, че в България няма нагласа за приемане на бежанци по принцип и една от причините е, че „ние не сме държава, в която има приети много имигранти, които идват да работят тук. – „Ние по-скоро изнасяме навън и няма как да ги възприемем толкова лесно, да им дадем работа и  да възприемем, че могат да бъдат част от нашето общество”, коментира политологът. Тя изтъкна, че е работа и на институциите да работят в промяна на тези нагласи. Но, „политиците не говорят за това, електоратът по някаква причина не се интересува, докато не дойдат някакви бежанци и не ги сложат в някакво село и се разбунтуват за около седмица”, посочи още Славкова.  

Тя допълни, че темата е заобикаляна и в медиите и няма солидно „политическо говорене” по въпроса.

Във връзка с позицията на страната по темата с бежанската криза Славкова посочи: -„Съобразяваме се с отношението на някоя голяма държава- на Германия или на Франция, например, в зависимост от това какво ще бъде решено на ЕП по отношение на квотите и ние ще го приемем. И Румяна Бъчварова коментира точно това, че България ще приеме толкова души, колкото бъдат разпределени”. Политологът подчерта, че по темата за бежанците ключова нагласа в момента е, че възприемаме положително факта, че бежанците ни заобикалят. По думите й те на свой ред също ни заобикалят заради Дъблинското споразумение и стремежът към търсене на по-добър живот.

„Те знаят, че в момента действа това споразумение от Дъблин и в момента, в който прекрачат границата на България, трябва да бъдат регистрирани и трябва да останат тук. Знаят, че условията, които могат да им бъдат предоставени, не са тези, които искат, вече коментирахме, че има и икономически имигранти, които не искат да живеят тук, защото търсят по-добър начин на живот. И вече България започва да бъде изолирана от самите имигранти”, коментира политологът.

Водещата тема в дневния ред у нас са местните избори и кои ще са големият печеливш и губещ, изтъкна още Славкова. – „Няма съмнение, че местните избори са изключително важни, с оглед на това, какво ще е разпределението в управлението и парламента”, коментира още политологът.

Тя се съгласи с водещия Ивайло Лаков, че липсва политическо говорене в надпреварата за местните избори за това какво трябва да бъде направено, но по-думите и „електоратът не се интересува”. Славкова допълни, че никой не чете цялата програма преди да избере за кого да гласува, и подчерта, че изборът се прави въз основа на симпатии към определена партия или лидер.  По думите й това е показателно, както за ниска политическа култура, така и за недоверието на хората към политиците.