fallback

Кунева намира място за европосланиците в дискусията за Закона за антикорупцията

Вицепремиерът подчерта, че България и Румъния са в режим на мониторинг по правосъдие и вътрешен ред

12.09.2015 | 13:07 Автор: Мариета Иванова

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева подчерта, че европейските посланици имат своето място в обсъждането на антикорупционния закон, предава Агенция Фокус. Кунева припомня, че  в момента България и Румъния са в режим на мониторинг по правосъдие и вътрешен ред и че в този мониторинг участват държавите членки на Европейския съюз.

Припомняме, че посланиците на Холандия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания и Люксембург, Норвегия и  Швейцария определиха като „негативен сигнал” в рамките на борбата с корупцията неприемането в НС на Закона на вицепремиера Кунева.

„Само след няколко месеца държавите членки, техните представители в Брюксел, ще говорят по оценка как България се справя в областите правосъдие и антикорупция. Естествено те ще питат посланиците си в страната и ще вземат предвид тяхното мнение”, коментира тя. В тази връзка вицепремиерът посочи, че нито една европейска страна не премълчава, когато нещо се случва – „било то в Унгария с бежанците, било то при други проблеми в Италия и т.н”. Тя допълни, че освен това Европейската комисия налага санкции на всички държави членки, които нарушават законодателството.

След среща между посланици и представители на политическите сили в НС на 11 септември стана ясно, че има шанс отхвърленият от депутатите Антикорупционен закон да бъде приет на второ четене.      

 

fallback
Още от България
fallback