ДАНС: Няма данни за участие на българи в ислямистки групировки в Сирия и Ирак

Компетентните органи у нас подготвят стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма

11.09.2015 | 16:54 Редактор: Ирина Георгиева
ДАНС: Няма данни за участие на българи в ислямистки групировки в Сирия и Ирак

Няма потвърдени данни за участие на българи в ислямистки групировки в Сирия и Ирак. Това обяви ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев, цитирано от БНР. В момента компетентните органи у нас подготвят стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма. 

Службите правят предварително проучване и скрийниг на влизащите от бежанския поток у нас, като засега няма рискове за страната ни, посочи Георгиев. По думите му риск обаче остава потокът на хора от Балканите към Близкия изток, отиващи да воюват на страната на радикалните ислямистки групировки.

"Чуждестранните бойци, заминаващи от страни на ЕС и Балканите към Близкия изток и завръщащи се обратно, се превръщат в проблеми от първостепенно значение в страните от региона и Западна Европа. Предвид реалната възможност за подготовка и осъществяване на терористични актове, те могат да бъдат въвлечени в изграждане на терористични бази и да влияят за радикализиране върху местните мюсюлмански общности. Към момента няма потвърдени данни за пряко участие на български граждани на страната на терористични групировки в Сирия и Ирак." - поясни Георгиев.

Според Георгиев обаче такава възможност не следва да бъде изключвана и занапред.