Борисов: След големите инфраструктурни проекти е ред на общинските пътища

Министър-председателят откри стадион и онкологичен център във Велико Търново, както и общински път в Иваново

10.09.2015 | 16:11 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: След големите инфраструктурни проекти е ред на общинските пътища

Министър-председателят Бойко Борисов откри напълно обновените Комплексен онкологичен център и стадион "Ивайло" във Велико Търново заедно със здравния министър Петър Москов и кмета на града Даниел Панов.

Стадионът е построен през 1958 г. и от 30 години не му е правен ремонт. Обектът е на обща стойност над 3 милиона лева. 

"През първия ни мандат осигурихме финансирането за футболния терен, който разполага с напълно изградена поливна система и площадково ВиК на тревното покритие, което също е изцяло подменено. Игралното поле разполага също с дренажна и отоплителна система. Монтиран е и линеен отводнител. Вторият етап от проекта бе за лекоатлетическата писта на стойност 2,4 млн.лв. Днес трасето отговаря на всички международни изисквания и е единственото в страната с обособен девети коридор. Извърши се и ремонт на южните зали." - посочи Борисов.

Вече е факт напълно модернизираният Комплексен онкологичен център във Велико Търново, където ще се обръща специално внимание на ранната диагностика, съобщи премиерът.

"Онкологичният център разполага с линеен ускорител от последно поколение, който ще започне работа в най-скоро време. Новата техника включва още апарат за брахитерапия, скенер, рентген, апарат за защита от радиация и автоматизирана компютърна система. Апаратът за брахитерапия е вторият в страната. Той дава възможност да се облъчват директно кухините при тумори на тялото, за които не може да се използва друга техника. Ремонтът на центъра е за над 10 млн. лева." - коментира Борисов.

Малко след това Борисов посети община Иваново, където откри близо 6-километровата отсечка между селата Щръклево и Красен.

"След големите инфраструктурни проекти, обръщаме повече внимание към рехабилитацията на общинските пътища и подобряване на средата в малките населени места. Изцяло е подновена както пътната настилка, така и бордюрните части. А в с. Красен вече се радват на изцяло обновения централен площад и реновираното читалище„Просвета – 1919”. Там, както и в още седем населени места от общината, са реконструирани общо 1 130 кв. м. площади и тротоари, обновени и облагородени са над 70 300 кв. м паркови площи. Проектът е реализиран по Програмата за развитие на селските райони и е на обща стойност над четири милиона лева." - посочи Борисов.

Според министър-председателят от инвестицията ще се възползват не само жителите на населените места на общината, които са над 9 000 хиляди, но и всички преминаващи и туристи.

"Селата са разположени в близост до Ивановските скални църкви, изградени по поречието на р. Русенски лом, които са един от деветте български обекта, намиращи се под защитата на ЮНЕСКО като част от световното историческо наследство. Вчера, след създаването на регистъра на туристическите атракции в България, като основен проблем бе посочен липсата на инфраструктура до почти 1/3 от тях, затова ще продължаваме да работим в тази насока." - допълни Борисов.