fallback

Плевнелиев: Готови сме да кажем не на Русия, при съмнение, че правилата няма да бъдат спазени

По думите му България защитава европейските ценности

10.09.2015 | 15:32 Автор: Ирина Георгиева

Готови сме да кажем "не" на Русия, когато имаме съмнение, че правилата няма да бъдат спазени. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за отказа на страната ни да предостави въздушно пространство на руски самолети, пътуващи към Сирия. По думите му България защитава европейските ценности.

"Ние отстояваме общоевропейската позиция и подкрепяме санкциите, надявайки се, че един ден Русия ще се върне на масата на преговорите. България оттук нататък ще действа ефективно и със самочувствие, както прави през последните две години." - посочи още президентът.

Държавният глава заяви, че е бил информиран за ситуацията и е поддържал диалог с началника на отбраната и с министрите на външните работи и на отбраната.

"Страната ни разполага с информация, служби и нужните инструменти, за да направим разлика между хуманитарен полет и полет, който претендира да е такъв, но може би не е." - посочи Плевнелиев.    България е постъпила по закон, следвайки правилата и като лоялен член на НАТО и ЕС, посочи президентът. Според него позицията ни в случая е била максимално честна.

"На нашите руски партньори е била предоставена възможност за проверка, след което да продължат." - обясни Росен Плевнелиев.    Президентът е на мнение, че в конкретната ситуация България е показала, че е суверенна държава, лоялен член на НАТО и активно отстоява правилата и отбранителната стратегия на съюза. Страната ни е за решаване на проблемите в Сирия, а не за тяхното задълбочаване, посочи президентът. 

В България има две индустрии, които основно задържат младите хора в страната – на информационните и телекомуникационните технологии и сферата на аутсорсинга. Затова трябва да подкрепяме развитието на тези стратегически сектори и да помогнем повече млади хора да останат тук. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като откри в Пловдив бизнес форума "Аутсорсинг дестинация България 2015".   В тези области са създадени през последните години над 40 000 нови работни места, а 90% от заетите в тях са под 35-годишна възраст, посочи президентът.

"Тези млади хора можеха спокойно да напуснат България, но останаха, защото видяха икономическа перспектива и възможност да се развиват." - подчерта държавният глава.

fallback
Още от България
fallback