fallback

ЕС предоставя 129 млн. евро за проекти в граничните райони между България и Гърция

Така средствата от европейския бюджет отиват там, където има най-голяма нужда от тях, коментира заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева

10.09.2015 | 15:18 Автор: Мариета Иванова

ЕС предоставя 129 милиона евро за сътрудничеството и проекти в 11-те гранични региона на Гърция и България, съобщават от пресцентъра на българското представителство на ЕК.

Оттам уточняват, че програмата ще стимулира създаването на нови работни места и растеж чрез насърчаване на предприемаческата дейност и подобряване на капацитета на малките и средните предприятия за разширяване на тяхната дейност отвъд местните пазари.

Над 110 млн. евро по програмата ще са от Европейския фонд за регионално развитие.

"Тези 250 млн. лева показват как европейският бюджет отива там, където има най-голяма нужда от него,” коментира заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.- „Това са пари за намаляване щетите от бъдещи природни бедствия, по-добър транспорт и повече туристи - все приоритети за региона на Южна България. Крайната цел е повече работни места, благодарение на които по-голям брой хора да живеят по-добре."

„Програмата, която Европейската комисия прие днес, ще помогне на 11-те гранични региона в България и Гърция да работят заедно и да решават общи проблеми, като например справяне с безработицата и подобряване на социалните услуги за уязвимите общности,” коментира от своя страна комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. – „Новата програма е съсредоточена върху постигането на резултати и ще доведе до реални и видими промени, например по-добра транспортна инфраструктура, по-добро водоснабдяване и възможности за нови работни места.“

Програмата ще акцентира върху следните четири приоритета:

•    конкурентоспособност и новаторство в трансграничния район, •    устойчивост и приспособимост към климата в трансграничния район, •    по-добра свързаност на трансграничния район, •    социално приобщаване в трансграничния район.

Програмата, която обхваща 11 гръцки и български региона, ще подобри също трансграничното сътрудничество за по-добра защита на местното население от рискове от наводнения. Тя ще развива и насърчава културното и природното наследство на трансграничния район. Освен това инвестициите по програмата Interreg ще подобрят управлението на водните ресурси и трансграничната свързаност. Това означава съкращаване на времето за пътуване, както и подобряване на безопасността на движението. Накрая, програмата има за цел да разшири социалното предприемачество в граничния район, което би довело до увеличаване на заетостта в социални предприятия и до повече социални услуги за уязвимите общности.

 

fallback
Още от България
fallback