fallback

Ще бъдат създадени комисии по тютюна към ОД Земеделие

С приетите промените в Закона за тютюна се цели да се мотивира производството в страната, смята Десислава Танева

10.09.2015 | 14:40 Автор: Ирина Георгиева

Народните представители гласуваха създаването на комисии по тютюна, като постоянно действащ орган към ОД "Земеделие". Законопроектът беше приет с 163 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се".

Депутатите гласуваха и още два закона за промените в тютюна и тютюневите изделия. Единият от тях беше на МС, който беше приет с 166 гласа "за" 0 "против" и 1 "въздържал се". 

Министърът на земеделието Десислава Танева, която присъства на гласуването призова да бъде приет закона на МС, в който е заложено, че качеството, чистотата и произходът на тютюневите семена се контролират от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол при условията и по реда на Закона за посевния и посадъчен материал. 

"Законопроектът внася изменения в действащия закон, които го синхронизират с европейското законодателство предвид неговите текстове, които ограничават свободната търговия, така че моята молба е той да бъде подкрепен, в противен случай има риск от наказателна процедура." - призова Танева

В сектора цари пълен хаос по отношение на това как се управляват средствата, заяви от своя страна от парламентарната трибуна депутатът от левицата Светла Бъчварова. По думите й спрямо 2007г. и 2009г. средствата за сектор тютюнопроизводство са се увеличили с около 25-28%, но на фона на по-малко произведен тютюн.

Третият обсъждан законопроект бе предложен от лидерът на ДПС Лютви Местан. Той беше отхвърлен с 55 гласа "за", 57 "против" и 53 "въздържал се". В него беше заложено МС да създава Национална стратегия за развитие на тютюнопроизводството по предложение на министъра на земеделието и храните. 

Тютюнът се използва винаги за правене на политика, смята народният избраник от ГЕРБ Цвета Караянчева. 

"Да ви припомня ли как през първия мандат казахте - даваме еди колко си на тютюнопроизводителите - нека да се разберат помежду си как да си ги разпределят. Умишлена провокация, която предизвиква разделение. С тези бедни хора се прави политика, с тях се играе политически." - коментира Караянчева.

Чуйте:

 

fallback
Още от България
fallback