Падат облекченията върху акциза на горивата за отопление

От 2015 до 2018 г. започва и плавно поскъпване на цигарите

09.09.2015 | 16:24 Редактор: Борислав Петров
Падат облекченията върху акциза на горивата за отопление

Горивата за отопление ще поскъпнат от догодина, след като паднат облекченията върху акциза им. Причината - правителството иска да се прекрати порочната практика на злоупотреби  с маркирани горива. В момента акцизът за газьол за отопление е 50 лв., а за транспортни нужди - 645 лв. за хиляда литра. При тежките горива за отопление акцизната ставка отново е 50 лв., докато за транспорт е 400 лв. за хиляда литра.  

Пред министрите премиерът Бойко Борисов коментира, че досега никой не е посмял да бръкне в тази рана, а се правят страхотни злоупотреби. След като се съберат митата и акцизите, през разходната част на бюджета ще бъдат компенсирани всички, които имат нужда, става ясно от стенограмата на заседанието.  Очакваният ефект за бюджета от тази мярка е в размер на 71 млн. лв.

Друга промяна от 2016 г. – цигарите започват да поскъпват. Целта е от началото на 2018-та година да се достигне минимален акциз от 90 евро на 1000 къса каквото е изискването на Брюксел. В момента той е 70 евро.

През следващите три години увеличението в цената на цигарите трябва да донесе близо 120 милиона лева допълнително на хазната.

Още в репортажа на Борислав Петров: