И държавните служители ще могат да стачкуват

Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, приети от правителството

09.09.2015 | 13:46 Редактор: Ирина Георгиева
И държавните служители ще могат да стачкуват

Държавните служители ще могат да стачкуват. Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, приети от правителството, съобщиха от пресслужбата на МС. Промените са свързани с привеждане на българското законодателство в съответствие с международните правни ангажименти на страната ни.

В проекта се уреждат въпросите, които могат да бъдат предмет на колективния договор в държавната администрация.

Регламентира се също правото на стачка на държавните служители и категориите ръководни служители, които не могат да стачкуват. Ще се установи също и липса на дисциплинарна и имуществена отговорност при участие в законна стачка.

До момента държавните служители обикновено нямаха право на ефективна стачка (прекратяване на работа) или въобще нямаха право на стачка.


Последните промени в Закона за държавния служител Обн., ДВ, бр. 54 от 17.07.2015 г., в сила от 17.07.2015 г. гласят:

Право на стачка
Чл. 47. (1) Когато предявените искания, свързани със служебните и осигурителните отношения, не са уважени, държавните служители могат да обявяват стачка.

(2) Осъществяването на стачката по ал. 1 се извършва чрез носене и поставяне на подходящи знаци и символи, протестни плакати, ленти и други, без да преустановяват изпълнението на държавната служба.

(3) По време на стачката представителите на държавните служители и органът по назначаването полагат усилия за разрешаване на спорните въпроси.

/Снимка: Архив/