fallback

Мария Габриел: България трябва да е сред първите, които да получат помощ от ЕК за фермерите

Остава въпросът за критериите, по които ще се разпределя помощта от 500 млн. евро, коментира евродепутатът

09.09.2015 | 09:41 Автор: Мариета Иванова

България би трябвало да е сред първите, които да получат средства от одобрения на Съвета на министрите пакет от 500 млн. евро в подкрепа на фермерите. Това заяви в интервю за Агенция Фокус евродепутатът Мария Габриел. Тя изтъкна, че предстои да се изяснят критериите, по които ще бъде разпределяна помощта, но ако бъде разгледан критерият за най-силно засегнатите от кризата в млечния сектор България би трябвало да е сред първите подпомогнати.

„Разбира се, че за нас е много важно страните, които са най-силно засегнати от кризата и където нивата наистина отбелязват силен спад под средните нива за ЕС, да получат възможно най-бързо тази помощ. Знаете, че България в този месец регистрира най-ниската си изкупна цена на краве мляко за последните пет години”, коментира Мария Габриел.

Тя изтъкна също така, че  „България първа привлече вниманието към трудностите за сектора”, като приносът на страната ни е, както в  постоянната комуникация с комисаря по земеделието, така и в представяне на прогнозни за развитието на ситуацията в млечния сектор и предприемане на конкретни стъпки на национално ниво в търсенето на решения.

„Ако още през декември 2014 година, когато министър Танева постави въпроса, Съветът на министрите беше реагирал, нямаше да стигнем до тази криза с такива дълбоки размери”, коментира Мария Габриел. Тя допълни, че можело да бъде избегнат и протестът на фермерите в Брюксел преди дни, ако са били взети мерки още в края на миналата година.

„България освен, че сигнализира за кризата в сектора, предложи конкретни мерки още от самото начало. На фона на това, което предложеното като първоначални мерки, без да се влиза в детайли, защото това ще стане ясно следващата седмица в Люксембург, виждаме, че страната ни е била на прав път. България заяви много ясно, че се иска веднага подкрепата - компенсация на доходите”, коментира още Мария Габриел.

Тя изтъкна, че друго конкретно предложение пред Комисия, по което страната ни прави „много приятно впечатление”, е „авансовите преки плащания по Програмата за развитие на селските райони след 16 октомври”. – „Тук вече ще е много важно да видим каква гъвкавост на процедурите по контрол ще бъде предвидена, за да бъдат изпълнени навреме и да гарантират, че мярката ще доведе до нещо позитивно”, коментира евродепутатът.

Мария Габриел посочи още, че наред с предложенията за подкрепа на млечния сектор чрез европейски средства, единствено България е взела решение за отпускане на държавни пари в тази посока.

„Знаете, че беше предоставена държавна помощ de minimis в размер на 100 лв. на млечна крава. Бяха направени законодателни промени, които ще доведат до по-голям размер постоянно затревени площи. Ефектът ще се усети още в края на следващата година. На фона на спада на доходите от 51 млн. евро за българските производители на мляко и животновъдите в млечно направление за една година, България успя да реагира адекватно с подкрепа от бюджета. В този момент сумата от държавна помощ е близо 20 млн. лева”, коментира още евродепутатът.

 

fallback
Още от България
fallback