ЕК прави база данни за Черно море

Координатор по проекта на стойност около 900 хиляди евро е Институтът по океанология при БАН

07.09.2015 | 17:29 Редактор: Мариета Иванова
Снимка: Черно море

Много скоро инвеститорите ще имат достъп до електронна база данни с обобщена информация за Черно море. Това ще е възможно при изпълнение на проект на Европейската комисия за изграждане на електронен масив данни за Черно море. Координатор по проекта, оценяван  на около 900 хиляди евро, е  Институтът по океанология при БАН, пишe Chernomore.bg. Срокът за изпълнение е три години, коментира пред в. Черно море ръководителят на проекта проф. д-р Атанас Палазов.

По думите му партньори са организации от 8 европейски страни, като ще има и още толкова подизпълнители.

„Задачата е да съберем цялата информация по така наречените предизвикателства (основни проблеми и възможности) за нашето море, да я анализираме, структурираме и представим в интернет портал, където всеки проявяващ интерес по един или друг въпрос може свободно да я ползва, т.е., да намери всичко, което му е нужно за Черно море, събрано на едно място”, обясни океанологът.

Едно от предизвикателствата са ветровите паркове в морето. – „ Задачата ни е да направим анализ на възможностите за изграждането им на границите между Румъния и България, между нашата страна и Турция и на границата между нея и Грузия. Всеки, който иска да изгради такъв ветрови парк, ще може да намери пълната информация за енергията на вятъра, геологията на дъното, батиметрията, характеристиките на вълнението и т.н. Всичко това ще бъде не само събрано, но и анализирано и представено в новия портал”, допълни проф. Палазов.

Той посочи, че и в момента има програма на Европейската комисия, в която са обединени всички данни за европейските морета, събирани на национално ниво.

Практиката показала, че предоставената там информация не била достъпна за широката публика и хората не знаели как да я използват. Затова е направен и новият проект, който включва всички европейски морета.

За всяко от тях ще работи определен екип, спечелил съответния търг. – „За Черно море спечелихме ние, а за останалите морета има други участници”, споделя проф. Палазов.

Идеята е, при завършване на проекта, да има изграден електронен портал с информация за всички европейски морета, в която да има обработена и обобщена информация по определени  характеристики.

Процесът е много трудоемък и ще обхване цялата налична досега база данни, която съществува за Черно море. Тя ще се получава по всички възможни официални източници и ще бъде обработена, за да е разбираема за широката публика, пише Chernomore.bg.

Въпреки че събраната информация засяга всички черноморски страни, партньори в този проект могат да бъдат само България и Румъния, споделя още проф. Палазов. Изискването за участие в него е да си член на ЕС или да си подписал документа на Световната търговска организация, в който са поставени изискванията за прозрачност и други антикорупционни действия към участниците в търговете. Досега обаче никоя друга черноморска държава не го е подписала.

Така че в проекта са включени само България  (Институтът по океанология), Румъния, Кипър, Гърция, Италия, Франция и Англия. – „Останалите черноморски държави са наши подизпълнители. Започвайки да събираме наличната информация, ще можем да видим къде тя все още липсва, за да може ЕК да насочи усилията си в тази насока и на следващите етапи да разполагаме с пълния й обем. По този начин на първо място ще бъде подпомогната морската индустрия, която ще може бързо да се ориентира за възможностите, които предлага конкретният воден басейн, и да развие печеливш бизнес”, допълни проф. Палазов.