fallback

За първи път показаха оригиналните знамена, под които е обявено Съединението на България

Реликвите са в Националния военно-исторически музей в София

06.09.2015 | 17:31 Автор: Пролетина Съботинова

Две от непоказваните досега знамена са на майор Данаил Николов – по-известен като патриарха на българската войска и главен виновник за осъществяването на Съединението.

Под командване на майор Николов през 1885 г българската войска успява да отстрани главния управител на Източна Румелия и така дават възможност да се постигне Съединението.

Едно от знамената е използвано на боевете на Шипка, а другото е трибагреник с лъв, изготвен за Източнорумелийската войска, но не използван до тогава.

"Това са знамената, под които е обявено Съединението, освен доброволческите, за които всички знаме, на 6 септември източно-румелийската полиция развява две знамена. До този момент е било твърде неизвестно, че те са присъствали на този исторически момент. Именно тези з намена показваме -  на първа и втора пловдивска дружина. Заедно с тях показваме и личния щандар на княз Александър, с който той влиза в Пловдив и приема акта на Съединението", коментира директорът на Националния военно-исторически музей в София - Соня Пенкова.

В постоянната експозиция свързана със Съединението на военно историческия музей са изложени и лични вещи на майор Николов и още знамена на доброволчески части от Съединението. В национално историческия музей най-голям интерес имаше към експонатите от периода на след Освобожденска Българя през 1878 г.

Още подорбности по темата вижте в репротажа на Пролетина Съботинова.

 

fallback
Още от България
fallback