Пловдив празнува Съединението на Княжество България и Източна Румелия

В Историческия музей в Пловдив отваря врати уникална експозиция, посветена на Съединението

06.09.2015 | 15:53 Редактор: Георги Стоянов
Пловдив празнува Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Пловдив празнува 130 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В Историческия музей в Пловдив отваря врати уникална експозиция, посветена на Съединението.

За първи път тази година ще бъдат показани уникални експонати, разказващи за политическия акт на Съединението. Те вече са изложени в историческия музей в града, а експозицията ще бъде открита от президента Росен Плевнелиев тази вечер.

Най-голямата атракция е каретата на първия генерал-губернатор на Източна Румелия Алеко Богориди. Каретата на 133 години е произведена в Англия.

Още по темата

В тази карета са се водили част от съдбоносните политически разговори за обединяването на Източна Румеля и Княжество България. В луксозния файтон освен губернаторът Алеко Богороди, са се возили княз Александър Батендберг, Фердинанд и цар Борис. Първите мъже често предпочитали да преговарят по време на път.

За първи път тази година от всички музеи в страната на едно място са събрани най-ценните експонати, разказващи за Съединението, сред които са оръжия, знамена и лични документи.

Историческите събития от Съединението на Княжество България и Източна Румелия оживяваха в град Съединение. Актьори облякоха старинни костюми и носеха оръжия, а четниците пристигнаха с коне на площада в центъра в събота вечерта.

Кулминацията на тържествата беше пищна заря, която продължи повече от 10 минути.