По-малко майки-студентки ще получават еднократна помощ от държавата

Работещите и осигурени майки няма да имат право на такава

04.09.2015 | 15:55 Редактор:
По-малко майки-студентки ще получават еднократна помощ от държавата
По-малко майки-студентки ще получават еднократна помощ от държавата

Майките-студентки, които работят и се осигуряват, няма да имат право на еднократна държавна помощ от около 3 хиляди лева, коментира пред  Радио „Фокус” – Пловдив Надя Танева, директор на Социално подпомагане в Пловдив.  

Тя допълни, че „от влизането в сила на промените в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) след 28 юли тази година до момента дирекцията в Пловдив е постановила 11 отказа на майки, поради това, че те са работещи студентки и нямат право на тази помощ”.

В този смисъл се очаква драстично да намалеят и молбите за отпускане на помощта.

„Смисълът на това подпомагане е майката-студентка да подпомогне отглеждането на детето си в семейна среда през първата година, ако няма други доходи, предвид трудната ситуация, в която се намира”, коментира Танева.

Промените  няма да засегнат тези, които са при заварено положение.

„Измененията в Закона за семейни помощи за деца предвиждат още обвързване на семейното подпомагане на непълнолетни майки с прилагане на мерки за закрила на детето в семейна среда”, каза Танева. -„Надбавките на непълнолетните майки ще се изплащат в натура”, коментира още тя.

Все още се обмисля какъв вид да е тази натура.

Промените се правят с цел да се насърчи отговорното родителско и непълнолетните майки да получават друг вид подкрепа от държавата.