9% спад отчитат на Бургаското летище

С 24% по-малко са пристигналите туристи от Русия тази година

04.09.2015 | 09:13 Редактор: Мариета Иванова
9% спад отчитат на Бургаското летище

Бургаското летище посрещна своя двумилионен пътник със седмица по-късно от миналото лято. От ръководството на аеропорта отчетоха спад на туристите с 9%. Понижението е значително по-ниско от предварително планираното, благодарение на по-големия брой полети, извършени в средата на август.

С 24% по-малко са пристигналите руски туристи на Летище Бургас в сравнение с година по-рано.

От туристическия бизнес отчитат слаб сезон, дори прогнозират фалити на хотели.

„За момента спадът на туристите от Русия е около – 24%, от Германия – 12 %, за Великобритания имаме ръст от 4, 5%,” коментира Георги Чипилски,  директор на Летище Бургас. – „Сериозен ръст имаме от страни като Полша-22%, Чехия-11 % и от Израел около 25%.”

Двумилионният пътник на летище Бургас кацна с полет от Манчестър. Това е англичанката Карълайн Игън. Тя сподели, че е за първи път у нас и ще изкара едноседмична почивка в Слънчев бряг. Тя споделя, че за България е чувала, че е „чудесна страна” с „много приятни хора”.

В най-големият ни летен курорт-Слънчев бряг, се надяват да компенсират слабия сезон с повече почиващи през топлия септември.

Цените са намалени с 30%, а след 25 септември нощувките ще паднат наполовина.

Така например в 4-звезден хотел на втора линия почивка all inclusive излиза 45 лв. на вечер, а могат да се намерят и стаи за 30 лв.
Според хотелиера Георги Николчев обаче туристическия бизнес ще отчете загуби в края на сезона.

„Може да има даже и фалити. Просто много от хотелите, които имат заеми от банките ще бъдат доста сериозно затруднени и банките ако не се покажат гъвкави ще се стигне да фалити”, споделя Николчев, който е и заместник- председател на „Съюза на собствениците” в Слънчев бряг.  

По Южното Черноморие се очаква да бъдат регистрирани милион и половина по-малко нощувки в сравнение с година по-рано.
Репортаж на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.