fallback

Антикорупционният закон на Кунева не мина в НС

Проектозаконът предвиждаше създаване на Национално бюро, което да проверява хора от високите етажи на властта

03.09.2015 | 12:36 Автор: Мариета Иванова

Антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева не мина в Народното събрание, предаде Агенция Фокус.

Категоричната си подкрепа за него дадоха само депутатите от РБ и ГЕРБ. Партньорите им от ПФ и АБВ се въздържаха при гласуването, както и опозиционните ДПС и "Атака". БСП бяха против. Така в крайна сметка зад закона застанаха 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха, пише Dnes.bg.

Антикорупционният закон предвиждаше създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Идеята беше да обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации, предава Агенция Фокус.

Лидерът на Атака Волен Сидеров сравни създаването на Бюрото с „ново Гестапо”. Други го оприличиха на орган за политически рекет, страх, изнудване.

  Пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че не е постигната воля за борба с корупцията в парламента.

„Подробната оценка предстои да се направи от РБ и със сигурност от ГЕРБ“, коментира тя. Кунева благодари на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ за подкрепата и припомни, че законът е минал в четири парламентарни комисии.

Още по темата

„Всяка подготвителна работа беше извършена детайлно и с добра воля. Корупцията е много тежка в България. Тя не се лекува със заклинания и билки, а трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше“, коментира вицепремиерът.

Според нея обаче законът е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси и интересите на хората, които защитават.

„Не съм съгласна с това. Смятам тази настойчивост да продължи от моя гледна точка. Това става за мен кауза с абсолютен приоритет“, заяви още Кунева, цитирана от Агенция Фокус.  

 

fallback
Още от България
fallback