fallback

Митов: Основен приоритет за България е европейската интеграция на Западните Балкани

ЕС никога няма да бъде завършен без страните от Западните Балкани

02.09.2015 | 13:30 Автор: Ирина Георгиева

ЕС никога няма да бъде завършен без страните от Западните Балкани. Наша отговорност е да работим с тях, да създадем среда, в която да развиваме общи транспортни, енергийни и други инфраструктурни проекти. Това заяви външният министър Даниел Митов в рамките на участието си в Стратегическия форум в град Блед, Словения.

Форумът се провежда за десета поредна година, а сегашното издание бе под надслов "Новите партньорства".

Българският външен министър взе участие в панела на тема "Западните Балкани: регион в центъра на геостратегически дебати", като отбеляза, че с годините срещата в Блед се е превърнала в една от най-добрите форми за диалог по актуалните теми на района.

Първият дипломат на страната посочи, че основен приоритет за България е европейската интеграция на Западните Балкани. По думите му европейското бъдеще на тези държави би гарантирало устойчива демокрация и би ги отдалечило от възраждащите се тоталитарни и авторитарни тенденции в глобален мащаб.

Присъединяването на страните от региона в общия европейския енергиен съюз е от основно значение, добави още външният министър. В контекста на променящите се маршрути на мигрантските потоци, той акцентира върху нуждата от включване на Западните Балканите в общите европейски мерки за справяне с проблема.

"Вярно е, че ЕС често е обвързан с твърде тежки процедури. Но точно в тях се крият много важни истини – тези процедури са пътят за достигане на общите ценности, които ЕС споделя." - заяви Даниел Митов. 

Част от ангажиментите относно спазването на тези процедури естествено са на ЕС, но политическите елити в страните от Западните Балкани са главните отговорници за това държавите им да ги налагат и по този начин да станат част от общото европейско семейство.

"Ние ще направим всичко възможно, за да им помогнем на всяко ниво. Регионалните съюзи като ПСЮИЕ също са важен фактор в случая." - обясни още външният министър.

В рамките на участието си в Стратегическия форум в Блед първият дипломат на страната проведе и няколко работни срещи – с президента на Словения Борут Пахор, с външния министър на страната Карл Ерявец, както и със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий. По време на разговорите министър Митов акцентира върху темите, свързани със ситуацията в Украйна, Близкия изток, заплахата от т.нар. Ислямска държава и засилените мигрантски потоци.

При срещата си с президента Пахор министър Митов изтъкна нуждата от преразглеждане на Дъблинските споразумения, както и на споразуменията за реадмисия. Според външния ни министър са нужни по-специфични мерки за справяне с мигрантската криза в Европа. 

"Трябва да се намери механизъм, по който да се разграничават бежанците, нуждаещи се от закрила и икономическите мигранти." - смята министър Митов.

Външният министър на Словения Карл Ерявец от своя страна потвърди сходните позиции на България и Словения що се отнася до Сирия, ИДИЛ и Западните Балкани.

Темата за миграцията бе сред акцентите в разговора между министър Митов и заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

"Имаме силна гранична охрана, изграждаме и съоръжение на границата с Турция за спиране на потока нелегални мигранти. Българският парламент по инициатива на българското правителство вече е предприел мерки за повишаване на наказанията за трафик на хора и каналджийство. Сътрудничим си с всички държави в борбата с нелегалния трафик." - коментира министър Митов по време на срещата. 

Външният министър наблегна и върху идеята, че трябва да засили борбата с причините за засилената миграцията, а не само с последствията от нея.

В рамките на разговора между Митов и Хойт Ий бе отбелязана необходимостта от повишаване на енергийната сигурност както на България, така и на региона. 

"Енергийната диверсификация е ключов елемент за българското правителство и в този смисъл разнообразяването на източниците и трасетата за доставка на природен газ е наш приоритет." - заяви министър Митов. 

"Отчитаме важността на "Южния газов коридор" и всички свързани проекти." - допълни той, като подчерта значението, което страната ни отдава на изграждането на интерконектора между България и Гърция. 

Хойт Йи отбеляза на свой ред, че за сигурността и стабилността на България е особено важно постигането на икономически растеж. 

Даниел Митов и Хойт Ий потвърдиха готовността си за утвърждаване на стратегически отношения между България и САЩ, като се обединиха около тезата, че задълбочаването на двустранните контакти трябва да продължи. 

fallback
Още от България
fallback