fallback

Всеки може да учи където си иска: Ясмина

Студентите искат иновации в университета и добри специалности

25.08.2015 | 15:16

Защо Великобритания е все по-предпочитана от българските студенти?

Престижът на британските университети е от значение в избора на българските младежи на учебно заведение, където да си продължат образованието.

"Там се срещат и най-много специалности - бизнес с компютри, креативно писане, а и за тези, които искат да пишат на английски естественият избор е Великобритания", каза един от участниците в срещата за ориентация, организирана от Интеграл, Николай Христанов. Според него осигуреното кредитиране е също плюс, защото не се налага да се плаща от студентите за образование.

 

Франция: социалната среда обуславя резултатите в колежа, показва изследване

 

Качеството на образованието в България спрямо Великобритания е различно. Във Великобритания залагат на иновации и в университетите, които липсва при нас, смята още Николай. Според него компютри, бизнес и дизайн са най-предпочитаните специалности, наред с инженерните.

Ясмина е приета архитектура в Кардиф. Тя е избрала Великобритания заради високото - според нея ниво там. Още не знае дали ще остане на Острова, защото е сигурна, че след това ще може да работи в цял свят. 

Младежите не се ограничават до това, което /не/ им дава Министерството на образованието в България. Справка на сайта в секцията Висше образование - Полезна информация ни предлага да прочетем за семинари в чужбина. Иначе се чувства празнота /вж скрийншота/ и най-вече липсата на информация кои са университетите в България, какви са специалностите и каква реализация се предлага тук.

 

Чуйте какво казаха двамата участници в срещата, проведена в София на 25 август 2015 пред репортера на телевизия Bulgaria ON AIR Боби Петров.

Парите от нивите

Миналата седмица моята приятелка Н.А., отглеждаща сина си сама, го изпрати си да учи икономика в Холандия. Разказа ми, че събрала парите, необходими за цялото "упражнение", към 10 000 лв - от таксата за фирмата за подаване на документи, през предплатата на квартирата и таксата за първия семестър, с кредит и заем от майка си. Тя продала нивите.

Сетих се за българските писатели, лекари и инженери, заминали в началото на 20 век да учат "в Европа" с парите от земите на семействата си. Дано и той да се върне, за да възроди родината си, както направиха те.

fallback
Още от България
fallback