Министър Павлова: Качеството на санирани се следи няколко нива

Предвижда се разширение на дейността по програмата за енергийна ефективност

24.08.2015 | 11:36 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Павлова: Качеството на санирани се следи няколко нива

Качеството при санирането на блоковете по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради" се следи на няколко етапа. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за Агенция "Фокус". 

"Първо, спазвайки закона, имаме задължителния строителен надзор и контрол. За нас е много важен и гражданският контрол. Освен това, изискваме и задължителните гаранции от строителя - за вложените материали и извършената работа. Тази гаранция я издаваме и директно в полза на цялата етажна собственост, а домоуправителят ще ще може да предяви за сметка на изпълнителя, ако нещо трябва да бъде поправено." - поясни министър Павлова.

До момента са получени 2250 заяви за участие в програмата, а 1565 от тях са вече одобрени за финансирани, отбеляза министър Павлова. По думите й това означава, че около четвърт милион от българите са й се доверили.

На 24 август официално бе открит първият саниран блок в Благоевград. Санирането му започна на 23 юни, работата е изпълнена в срок и качествено, съобщи министър Павлова.

"Благоевград е безспорният „отличник” в програмата с най-добри данни. Следва Бургас, който е с най-голям брой сключени сдружения - имат 175 договора, подадени в Българската банка за развитие, от които 152 са одобрени и са в процедура. Пловдив също е с много добри показатели, както и София, като най-големият град с най-много сгради. Има 211 регистрирани сдружения на собствениците. Над 111 вече са с оформени и подадени документи. Ако погледнем статистиката, най-голямата одобрена сграда, която е в процедура, е именно в София в ж.к. „Дружба” с 239 апартамента." - коментира още министър Павлова.

Предвижда се разширение на дейността по програмата, подчерта министър Павлова. По думите й от 1 януари 2016г. по програмата ще могат да кандидатстват и всички тухлени сгради. 

"адявам се, че ако продължава така успешно реализацията на екипа на МФ и всички, които участват в работната група за борба с контрабандата и сивата икономика, ще можем да осигурим и втория милиард по програмата. Виждате какви резултати има от гледна точка на приходи от акцизи. Паралелно с това, от януари следваща година добавяме още 300 млн. лева по линия на ОП „Региони в растеж 2014-2020”. С нея също ще включим допълнителен брой сгради, но не само жилищни, а и публични на територията на 39-те големи града. Както знаете, до момента сме обновили и санирали над 1000 училища и детски градини. Този процес продължава." - отбеляза министър Павлова.