Работещите на еднодневни договори да ги носят по време на работа, препоръчват от ГИТ

Работодатели алармират за несъгласие от страна на работниците да сключват подобни договори

23.08.2015 | 11:21 Редактор: Мариета Иванова
Работещите на еднодневни договори да ги носят по време на работа, препоръчват от ГИТ

Работещите на еднодневни трудови договори трябва да ги носят по време на работа, за да могат да ги предоставят при проверка на инспектори по труда.  Това заяви в интервю за Агенция Фокус главният секретар на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” инж. Георги Милчин. Той уточни, че по този начин се установява дали действително договорът е сключен за съответния ден или това е направено след съответната проверка.

Милчин сподели още, че работодатели споделят, че срещат трудности в убеждаването на работниците да подпишат подобен тип договори поради опасението, че ще загубят права за  социални помощи и обезщетения за безработица.

„Тук много разчитаме на колегите от дирекциите „Социално подпомагане“ и от бюрата по труда да убедят хората, че наистина не губят нищо, като подписват тези договори”, коментира Милчин. Нещо повече работата на еднодневен договор освобождава от задължения за полагане на общественополезен труд за период от 14 дни, който е един от начините за получаване на социални помощи.  Той акцентира на факта, че наемането им с договори за един ден, както и полученият доход по тях, няма да повлияе нито на правото им на помощи и обезщетения, нито върху размера на сумите.

Главният секретар на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” коментира още, че еднодневният трудов договор се сключва по утвърден образец и в него нито могат да се прибавят клаузи, нито да се отменят.  

Милчин поясни, че законодателните промени в различните нормативни актове, които им гарантират тези права, вече са обнародвани в Държавен вестник.

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
d.ilieva@otgovori.in
преди 8 години
Инспекция по труда пак допълва нормативните изисквания с "препоръки". А смееш ли да не изпълнил препоръка от контролен орган... Сигнализирай за неуместен коментар