fallback

Край на прескачането с трамваите на Руски паметник

Кръговото с нова организация на движение

19.08.2015 | 22:23

Кръстовището на Руски паметник е с нова организация на движението. Досега при навлизане от пл. Македония или бул. Борис III колите имаха предимство. Сега вече движението е като на обикновено кръгово движение, изчакват се колите в кръстовището.

Трамваят вече няма да се върти заедно с всички МПС около градинката, но по собствено "зелено" трасе. Релсите са преместени на старото им място, по външната северна дъга.

Предимството

Особеност все пак остава.

При излизане от кръговото към Петте кьошета /от страната на бул. Скобелев/ автомобилите губят предимство, пресичайки релсите на трамвая.

При излизане от кръговото в посока към пл. Македония също се губи предимството, защото се пресича трамвая.

Досега кръстовището бе "кръгово с предимство": колите, които се движеха заедно с трамвая /между пл. Македония и бул. Цал Борис III/ бяха с премиство при навлизане в него.

Асфалт на Руски паметник

Прословутите павета вече са само украса в периферията на кръстовището. Цялото кръгово е асфалтирано. Нарисувана е маркировка: ясно се виждат пешеходните пътеки от периферията към центъра /градинката/.

Сигнализацията за пресичане на трамвайните релси е със светещ знак със слънчев панел.

Зелени релси

И накрая най-хубавото: тревата около релсите в кръговото кръстовище. Чимовете отдавна са наредени и столичани вече си правят пред тях снимки. Зеленото трасе е пилотен проект – прави се за пръв път в България и е много красиво.

Часове преди обявеното пускането на движението работниците продължаваха да редят павета и плочки по периферията на ремонтираното кръстовище, видя репортер на bgonair.bg. В 20:30ч. на 19 август 2015 работата не бе спряла, за разлика от традиционния поток коли на това възлово място в София.

Удоволствието от огромната чиста площ асфалт събра колоездачи, пешеходци и водачи на тротинетки.

Ремонтът

Ремонтът на площад Руски паметник включва подмяна на цялата инженерна инфраструктура, настилката и канализацията.

При проверката на обекта на 19 август 2015 кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че „зелените релси“ ще продължават и до площад Македония.

По покалните платна ремонтът ще продължи до средата на септември. До 31 август трамваите 4 и 5 няма да спират на Руски паметник.

 

Вижте видеото, от което става ясно, че затревяването на трамвайното трасе намалява значително традиционния грохот.

 

fallback
Още от България
fallback