Нова потребителска организация с амбиции да е коректив на държавните контролни органи

Националната асоциация „Защита на потребителите” ще са допълнение и алтеранатива на държавната КЗП

19.08.2015 | 16:54 Редактор: Борислав Петров
Нова потребителска организация с амбиции да е коректив на държавните контролни органи

Като основна своя цел инициаторите на новата организация за защита на потребителите посочват стремежа за постигане на справедлив пазар какъвто към момента липсва. Както и присъствие на браншовите и потребителските организации в процеса по контрол. Към момента най-големите нарушения идвали от секторите енергетика, телекомуникации, имоти, реклама и туризъм и от хранителните вериги.

Само през последните 2 седмици до КЗП са постъпили 32 сигнала за нелоялни практики и заблуждаваща реклама.

Националната асоциация за защита на потребителите ще се издържа предимно от членски вноски. Освен това се надява да получи финансиране от държавния бюджет. По закон обаче това може да стане едва след като премине 1 година в активна дейност. Асоциацията има амбицията да ползва и финансиране от европейски структурни фондове.

В най-скоро време специалистите от новата асоциация, съвместно с браншовите асоциации, ще изработят и Доброволен регистър на всички лоялни търговци у нас. За да членуват в него, те също ще трябва да заплащат такса.

На есен ще предложат и законодателни промени, с които съществуващите Помирителни комисии да станат ефективен метод за решаване на спорове между потребители и търговци

Още в репортажа на Борислав Петров: