Започват масови проверки за превишена скорост по пътищата у нас от 17 до 23 август

По време на проверките ще се проверява и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност"

17.08.2015 | 12:09 Редактор: Ирина Георгиева
Започват масови проверки за превишена скорост по пътищата у нас от 17 до 23 август

От 17 август започва специализирана полицейска операция срещу превишената скорост на пътя, съобщават от ГД "Национална полиция". Акцията се провежда на територията на всички европейски държави членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL и ще продължи до 23 август.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, се отчитат като често срещано нарушение във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за възникването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. 

Статистиката сочи, че през 2014 г. в България превишената и несъобразена скорост продължава да е заема най-голям дял в пътно-транспортните инциденти по вина на водачите. Поради тази причина са настъпили 2566 (38%) от тежките ПТП, при които са загинали 318 (52%) и са ранени 3293 (39%) души. По този показател данните за страната са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на ЕС.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.