fallback

До ноември ще бъдат внесени сериозни промени в Закона за движение по пътищата

Експерти предлагат да бъде създаден рейтинг на школите за обучение на шофьори

14.08.2015 | 14:45 Автор: Ирина Георгиева

Най-късно до ноември ще бъдат внесени сериозни законодателни промени в Закона за движение по пътищата в парламента, съобщи депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на транспортната комисия в парламента Иван Вълков пред БНР. По думите му измененията ще бъдат в посока превенцията и административно-наказателните разпоредби, защото голяма част от нарушенията се правят от неправоспособни водачи.

Мерките в стратегия за безопасност по пътищата до 2020 година е дала сериозен резултат, но той е недостатъчен, подчерта Вълков. Според него трябва да се работи по превенция на тежките ПТП-та по линия на обучението на водачите на автомобили.

Повишението на смъртните случаи по пътищата е вследствие на това, че не се извършват полицейски проверки на пътищата, смята от своя страна Койчо Русев, член на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. 

"Увеличението на смъртните случаи с 10% в ПТП е в резултат на това, че ние разградихме двора си. Хората знаят, че се разпореди да не се извършват проверки, ако в полицейския автомобил няма камера и записващо устройство. Шофьорите знаят, че не трябва да ги спират, че не трябва полицаите да дебнат в храстите на пътя. Има основание да се борим с корупцията, но, когато се намираме в такова извънредно положение, както в момента, трябва да се вземат извънредни мерки." - обясни Русев.

Нужно е да се направят допълнителни препятствия за спиране на безразсъдните шофьори, които не спазват законите, смята Русев. Според него наложително трябва да бъде създаден рейтинг на школите за обучение на шофьорите.

fallback
Още от България
fallback