До ноември ще бъдат внесени сериозни промени в Закона за движение по пътищата

Експерти предлагат да бъде създаден рейтинг на школите за обучение на шофьори

14.08.2015 | 14:45 Редактор: Ирина Георгиева
До ноември ще бъдат внесени сериозни промени в Закона за движение по пътищата

Най-късно до ноември ще бъдат внесени сериозни законодателни промени в Закона за движение по пътищата в парламента, съобщи депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на транспортната комисия в парламента Иван Вълков пред БНР. По думите му измененията ще бъдат в посока превенцията и административно-наказателните разпоредби, защото голяма част от нарушенията се правят от неправоспособни водачи.

Мерките в стратегия за безопасност по пътищата до 2020 година е дала сериозен резултат, но той е недостатъчен, подчерта Вълков. Според него трябва да се работи по превенция на тежките ПТП-та по линия на обучението на водачите на автомобили.

Повишението на смъртните случаи по пътищата е вследствие на това, че не се извършват полицейски проверки на пътищата, смята от своя страна Койчо Русев, член на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. 

"Увеличението на смъртните случаи с 10% в ПТП е в резултат на това, че ние разградихме двора си. Хората знаят, че се разпореди да не се извършват проверки, ако в полицейския автомобил няма камера и записващо устройство. Шофьорите знаят, че не трябва да ги спират, че не трябва полицаите да дебнат в храстите на пътя. Има основание да се борим с корупцията, но, когато се намираме в такова извънредно положение, както в момента, трябва да се вземат извънредни мерки." - обясни Русев.

Нужно е да се направят допълнителни препятствия за спиране на безразсъдните шофьори, които не спазват законите, смята Русев. Според него наложително трябва да бъде създаден рейтинг на школите за обучение на шофьорите.