fallback

Е. Хърсев: Монетите от 2 лв. ще бъдат по-удобни за ползване от банкнотата

Пред България Он Ер финансистът заяви, че смяната дори е закъсняла

10.08.2015 | 17:01

Новата монета от 2 лева ще бъде произведена в 12 милиона екземпляра. За целта ще бъдат изразходвани 108 тона метал. Прогнозната стойност на поръчката за металните двулевки е близо 9 милиона лева без ДДС.

Монетите от 2 лева ще са с лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и на банкнотите. Сеченето на монетите беше предвидено за 2015г. Освен че, произвеждането на железните двулевки е закъсняло, Емил Хърсев смята, че е време да се въведе монета на стойност 5 лева.

"Монетите са доста по-скъпи от книжните пари за един и същи материал, само че имат много по-голямо обръщение без да се повреждат. Позакъсняло е въвеждането на монетата от 2 лева. Поне от преди 5 години се виждаше нужда от увеличаване на този праг, от който книжните пари да се заменят с метални." - разказва Емил Хърсев.

Освен финансовите среди, обикновените хора също не смятат че ще имат проблем с железните двулевки.

"По принцип не е лоша идея, защото хартиените по-лесно се амортизират от банкнотите и трябва да се подменят по-често." - казва минувач.

"Повече ще ни тежи в портмонето сигурно. Може и да е за добре. Няма да се хабят толкова бързо и лесно." - смята млад мъж.

Последната монета от 2 лева трябва да бъде изработена до края на 2018г. Това е годината, в която България може да въведе еврото. Тогава новите двулевки, както и всички останали монети ще се претопят.

 

fallback
Още от България
fallback