fallback

Владимир Чуков за издирваните французи: Класически случай на фалшиви документи

За ИД България е интересна като транзитна държава, а Западна Европа е голямата цел, смята анализаторът Руслан Трад

10.08.2015 | 09:39 Автор: Ирина Георгиева

Класически случай на фалшиви документи. Така арабистът Владимир Чуков коментира пред bTV информацията, че службите у нас издирват две лица, свързани с ИД. По думите му има няколко особено съмнителни компонента, особено по отношение на жената, за която се твърди, че е французойка от ирански произход.

"Иранците са шиити. Те са цели номер едно за ИД. Много трудно би могло да има доверие между иранка и сунити екстремисти." - посочи той.

Наименованието ИД не трябва да се използва толкова свободно, смята Чуков. Според него обаче издирваните са криминално проявени.

Преди 20 дни е имало масова екстрадиция на екстремисти от Турция, като сред тях са били посочени и двама български граждани, които след проверка на МВнР са се оказали всъщност чужденци с фалшиви паспорти, припомни Чуков.

За ИД България е интересна като транзитна държава, а Западна Европа е голямата цел, коментира от своя страна анализаторът Руслан Трад. Той напомни, че спецификата на нашата страна е много различна от тази на бившите югорепублики или Западните Балкани.

Според него даже скорошната операция срещу джихадисти в Македония трябва да се постави под въпрос, защото информация за нея идва само от официално Скопие, а много анализатори смятат, че става въпрос за опит на властта в западната ни съседка да отвлекат вниманието от други проблеми.

Няма данни за българи джихадисти, като до момента е станало ясно, че групировката "пуска корени" най-лесно в проблемни държави и там, където има липса на интеграция, гетоизация и маргинализация на цели общности, коментира още Трад. Според него МВР и прокуратурата навременно са излезли с изявления, в които определят изтеклата в медиите информация като непълна и неточна.

По този повод Чуков цитира британски доклад, според който службите на Острова не работят с Източна Европа.

"Има изключително слаба координация между страни като България и 7-8 западноевропейски държави, като сегашният случай с изтичането на информация за двамата издирвани показва защо нашите служби не се ползват с доверие и остават нереформирани." - коментира още Чуков.

/Снимка: Dnes.bg/

fallback
Още от България
fallback