Овладян е пожарът край Рила

Сушата и вятърът създават опасност от пожари в цялата страна

08.08.2015 | 18:09
Овладян е пожарът край Рила

Пожарникарите овладяха огъня край Рила, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR TV от Пловдив Илиян Велков. Опасност от пожари заради сухото време и високите температури има почти в половин България.

Вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово участва в потушаването на нов пожар, възникнал в Национален парк „Рила“ късно в петък вечерта, съобщи министерството на отбраната. Вертолетът Ми-17 се е включи около 17.00 ч. на 7 август в помощ на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. и за час и половина е направил 10 захода и обля терена, обхванат от огъня, с близо 21 тона вода.

 

Министерството на земеделието съобщава за ръст на пожарите вследствие на неизправна селскостопанска техника. Често стопаните не съобщават на пожарната, каза заместник-министър Георги Костов. В Пловдив започна разяснителна кампания какво да се направи при пожар на полето.

В землището на Съединение беше дадено и началото на ловния сезон. Оказва се, че пожарите вредят и на ловците.

Асен Пиперков, председател на Български ловно-рибарски съюз призова всички 120 000 ловци в България да спазват Закона за лова, да проявяват добра дисциплина и етика при ловните излети, защото в последните години броят на убити ловци по време на лов расте.

Вижте репортажа от Пловдив.