900 български студенти ще учат в Холандия и Дания от есента

Европейската статистика сочи ръст от близо 20% на чуждестранни студенти в скандинавските държави

06.08.2015 | 17:42 Редактор: Борислав Петров
900 български студенти ще учат в Холандия и Дания от есента

Само след месец 900 български първокурсника ще са в Холандия или Дания, където ще учат предимно специалности като бизнес, маркетинг, мениджмънт, масмедии, инженерство, реклама и дизайн.

В Холандия висшето образование струва 1950 EU за 1 учебна година. Но има възможност за студентските заеми, които се наричат грантове и са четири вида – за обучение, за наем, за транспорт и за джобни. За тях се кандидатства в съответната община. Общата сума възлиза на 1000 EU на месец и върху нея няма никаква лихва. Нещо повече, ако човек успее да завърши обучението си там, заемите за транспорт и за джобни му се опрощават.

В Дания и в останалите скандинавски страни висшето образование е напълно безплатно. Голяма част от студентските общежития също. Освен това всеки месец учащият получава от държавата безвъзмездна студентска помощ в размер на 650 EU като единственото условие за това е да работи нещо почасово – от 10 до 12 часа на седмица. Ако не може да си намери сам работа, университетът трябва да му я осигури.

Вижте репортажа на Борислав Петров: