Военни помагат за спасяването на домовете и стопанските постройки в с. Вълча поляна

Локализиран е пожарът между к.к "Слънчев бряг" и Обзор

06.08.2015 | 16:58 Редактор: Ирина Георгиева
Военни помагат за спасяването на домовете и стопанските постройки в с. Вълча поляна

Военни помагат за спасяването на домовете и стопанските постройки в с. Вълча поляна, съобщи Министерство на отбраната. Модулна група от военно формирование 52 590 – Ямбол, в състав от 35 военнослужещи с 2 специализирани машини, продължават и на 6 август, да оказват помощ в погасяването на пожара, възникнал вчера в землището на с. Вълча поляна, община Елхово, област Ямбол. Ръководител на формированието е капитан Георги Пангелов. 

Военнослужещите координират действията си с органите на държавната и местната власт и със структурите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Съвместните усилия са насочени към опазването на домовете и живота на хората и стопанските постройки.

Междувременно нов пожар възникна в област Бургас. Приблизително 150 дка. сухи треви и храсти са изгорели при пожара, възникнал около 14.14 ч. на 6 август в гориста местност, разположена край "Ханска шатра", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Бургас.

Огънят е локализиран от общо 6 противопожарни екипи от Несебър, Бургас и Поморие, служители от Държавно горско стопанство – Несебър, Община Несебър и доброволчески отряд.

От инцидента напълно е изгоряла намираща се в близост до "Ханска шатра" конюшна, като са изпепелени три коня и паркиран лек автомобил.

Действията на пожарникарите по локализиране на огъня бяха силно затруднени от високите температури и отривистите пориви на силния вятър. 

Във връзка с екстремно високия риск от възникване и разпространение на пожари, Изпълнителна агенция по горите призовава да не се употребяват хартиени въздушни балони /летящи светещи фенери/ по време на пожароопасния сезон в горите като потенциално опасни за околната среда. Именно те станаха причина за пожара в Шабленска тузла, който възникна на 5 август вечерта и унищожи 30 дървета и над 200 дка степна растителност.

Светещите фенери са опасни поради пламъка, благодарение на който се издигат във въздуха. Много голяма е вероятността поради лоши условия светещите фенери да не изгорят във въздуха, а да паднат върху суха тревна площ, което може да предизвика сериозни пожари, включително и горски.

/Снимка: Архив/