От 2016г. сянката на плажа може да е безплатна

Изискванията за къмпингите са минимални, смята министър Ангелкова

06.08.2015 | 13:46 Редактор: Ирина Георгиева
От 2016г. сянката на плажа може да е безплатна

От 2016г. сянката на плажа може да е безплатна, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Министерството на туризма е разработило примерна концепция, която предстои да бъде обсъдена с всички заинтересовани. Целта е сянката да бъде безплатна за туристите, да намерим този механизъм, който да ни позволи да не плащаме за чадър и шезлонг на плажа или да ползваме примера на Гърция и Турция – да си платиш кафе или сок и да ползваш безплатно чадър."- обясни тя по bTV.

С общи усилия вариантите на решение ще могат да се приемат и от концесионерите, смята министърът на туризма и обеща да няма ощетени.

За приетата на 5 август от кабинета Наредба, свързана с нова категоризация на хотелите и ресторантите, Ангелкова коментира, че изискванията са съобразени с европейските за високия клас хотели.

Според нея е много важно, когато потребител плати за дадена услуга, да получи това, което очаква, пише Dnes.bg.

Ангелкова каза, че за първи път се въвеждат изисквания по отношения на услугата all inclusive -  качество на храната, разнообразие на менюто и че няма да ни сервират "чорбата от снощи".

"С новата наредба сме се опитали максимално да регулираме и да подскажем какво е необходимо."- каза още министърът.

Oтпадането на изискването за сервиране за определено време ще доведе до саморегулация, ако заведенията искат да бъдат посещавани, отбеляза министър Ангелкова. По думите й нямаме ресурс да засичаме всеки един сервитьор дали е нарушил правилото за колко време да сервира.

Изискванията за къмпингите са минимални – трябва да има електричество и течаща вода, подчерта министър Ангелкова. Ще бъдат регламентирани и размерите на палатките, които ще се разполагат в тях.