fallback

Наредбата за работното време, почивките и отпуските е приета от социалните партньори

Имаше възражение по някои текстове, но като цяло наредбата се приема от социалните партньори, съобщи Калфин

05.08.2015 | 15:32 Автор: Ирина Георгиева

Наредбата за работното време, почивките и отпуските е приета от социалните партньори. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във връзка с постановления на МС за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските и за промяна на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, предаде агенция "Фокус".

"Обсъдихме два документа, които са свързани с наскоро приети промени в законодателството. Двата са на подзаконови нормативни актове - единият е законопроектът за постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските."- уточни вицепремиерът, цитирано от агенция "Фокус".

"Имаше възражение по някои текстове - и редакционни, и по отношение на това дали трябва по-ясно да се изпише някое задължение." - посочи още той.

"Втората тема, която обсъждахме, извън редакционните изменения, беше свързана с това при отпадане на графика на отпуски, но при запазване на две-годишната давност, изискването работодателят до края на януари да уведоми писмено всеки работник за това колко отпуск му остава и колко от него трябва да се използва." - посочи той.

"Имаше възражение от страна на работодателите, че това е допълнително натоварване, но в същото време всеки работодател е длъжен, когато работник поиска справка от трудовото досие - каквато и да било, да я получи." - уточни министърът.

Писменото уведомяване може да има различна форма и не е казано, че трябва да бъде само на хартиен носител, уточни вицепремиерът.

"Като цяло наредбата се приема от социалните партньори." - смята министър Калфин.

 

fallback
Още от България
fallback