Стартира кампания за отговорност на пътя

Пътна полиция следи за нарушители с мотори

04.08.2015 | 17:10 Редактор: Борислав Петров
Стартира кампания за отговорност на пътя

158 пияни шофьори са заловени от КАТ само за 2 дни. При 52-ма от провинените е установено наличие на алкохол над 1,2 промила.

По традиция по това време зачестяват и катастрофите с мотористи. Именно затова в разгара на летния сезон МВР стартира нова кампания за безопасно шофиране. Инициативата е под наслов "Сигурност в състезанието, безопасност на пътя" и е по идея на столичния КАТ и мото организацията за офроуд шоу Супер крос София.

С 227 км в час на Околовръстното в София с мотор на задна гума. Това засичат полицейските камери в края на юли. Любителят на високите скорости е млад мъж, който по чудо не е причинил катастрофа. По данни на Пътна полиция от началото на годината до края на юли в страната са станали 360 тежки катастрофи. Една трета от тях са на мотористи като голяма част са завършили с фатален край. Затова съвсем не е случайно, че най-големият у нас клуб за офроуд спектакли с мотори се включва заедно с КАТ в инициатива в подкрепа на безопасното каране на две колела. Защото точно състезателите са тези, които предпазват най-много както себе си, така и останалите на пътя.

Професионалните мотористи са убедени, че именно хората, които прекарват по-голямата част от съзнателния си живот на две колела са и хората, които трябва да дават добър пример на любителите мотористи. Или казано иначе – винаги да си слагат каската, да не карат след употреба на алкохол, както и със скорост над допустимата. Най-честата причина за катастрофите с мотори е несъобразената скорост, следвана от неспазването на дистанция, внезапна промяна в посоката на движение или навлизане в насрещното движение.

До средата на октомври КАТ ще засили контрола по пътищата. Ще има повече патрули, включително моторизирани, по-сериозно видео наблюдение, както и глоби за шофиране без каска. Добрата новина е, че все пак инцидентите с мотори са с 200 по-малко в сравнение с миналата година. Лошата - 99 на 100 от тежките завършват с фатален край.

Още в репортажа на Борислав Петров: