fallback

Стартира мащабна кампания за ползата от ваксиниране

Започва и Националната програма за детско и майчинско здравеопазване

03.08.2015 | 17:35 Автор: Борислав Петров

Кампанията за ползите от задължителното ваксиниране при децата ще бъде мащабна. Стартира още в средата на август, а целта й е да даде обяснение на притесненията на хората, отричат ваксините. Според здравния министър, държавата е длъжна да даде обяснение на достъпен език и да отговори, по думите на Москов, на "идиотизмите", които се появяват в интернет. 

Министърът на здравеопазването представи и стъпките за подобряване на достъпа до детско и майчинското здравеопазване. Целта е да се осигури комплексно обслужване на деца с хронични увреждания. Държавата ще финансира специални центрове в областните болници и ще осигурява безплатния достъп до тях.

Друг вид специализирани центрове, за определени видове заболявания при децата, ще се създадат във високо-технологично оборудваните университетски болници - там педиатри ще поставят безплатни диагнози на заболявания като диабет, астма или вродени сърдечни проблеми, след което ще изготвят планове за лечението им. Здравното министерство ще финансира и експертни групи, които да анализират причините за детската смъртност у нас. 

Министър Петър Москов съобщи още, че към момента няма каквито и да било предпоставки за правителствена криза и разпадане на мнозинството. Той коментира слуховете за криза в коалицията с думите, че партийни активисти от ГЕРБ и от РБ, се готвят за избори и че за тях очевиден приоритет е колко точно процента ще изкарат през есента, вместо стабилността на държавата.

На 30. 07. 2015 г. късно вечерта във Facebook Радан Кънев предупреди, че ако мнозинството ГЕРБ - ДПС - АБВ се запази , реформаторите са готови на нови избори. 

Репортаж на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback