fallback

Детски литературен кът на открито в рамките на Алея на книгата във Варна

Общо 56 издателства ще участват във варненската Алея на книгата 2015г.

31.07.2015 | 11:45 Автор: Ирина Георгиева

За първи път ще има детски литературен кът на открито в рамките на Алея на книгата във Варна, съобщава агенция Черно море. Децата ще могат да го посетят сутрин и следобед, а в часовете от 10 до 12 са предвидени детски работилнички на различни теми.

Между 17 и 20 часа ще бъдат представяни различни книги за малчуганите.

Ролята на "викача" също ще е уникална за тазгодишното издание на Алея на книгата. В неговата роля ще влзе известният варненски актьор и любимец на децата Бате Ицо.

"Идеята е да се получи нещо като градски площад през Средновековието, когато подобни „викачи“ са канели хората на театралните постановки." - коментира пред агенцията Василка Ванчева, член на УС на асоциация "Българска книга".

Общо 56 издателства ще участват тази година във варненската Алея на книгата, с няколко повече от миналата, когато бяха около 50.

След като виждат успеха на инициативата във Варна, и други общини проявяват интерес да организират Алея на книгата и тя вече се провежда в Бургас и Пловдив, очаква се първото издание и в Добрич. 

С организирането на Алея на книгата Варна продължава традициите си, тъй като точно в морския град е организирано първото книжно изложение през 1927 година.

Сега проектът се организира от община Варна по фонд "Култура".

fallback
Още от България
fallback