fallback

Над 1000 фирми портестираха срещу увеличението на цената на тока

В протеста се включиха представители на бизнеса и синдикатите от цялата страна

29.07.2015 | 18:41 Автор: Борислав Петров

В безпрецедентно единство работници, бизнес и синдикати огласиха триъгълника на властта с призиви за реформи в енергетиката и срещу очакваното вдигане на цената на тока за индустрията. От бизнеса искат работещи решения за проблемите в енергетиката, а цените да останат непроменени - до либерализацията на пазара:

Ако поскъпването все пак стане факт работодателите чертаят пагубна картина: по-високи цени, спад на конкурентоспособността, срив в експорта и неизпълнение на вече сключени договори. Затова зад недоволството на бизнеса, плътно застанаха и синдикатите - притеснени за работни места и заплати.

Пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране недоволните поискаха оставката на нейния председател Иван Иванов:

На 26 юни бизнесът спря работа  за час в знак на протест срещу плановете за увеличение на цената на тока, а енергийния регулатор реши да отложи началото на новия ценови период  с месец –не от 1 юли, а от 1 август. Идеята беше да се набележат мерки и законодателни промени, за да не бъде рязък скока в цената.

На 31 юли Комисия за енергийно и водно регулиране трябва да каже окончателно какви ще са новите цени.

Вижте репортажа на Вяра Станева:

 

fallback
Още от България
fallback