fallback

Прокуратурата: Поправките в Закона за съдебната власт са противоконституционни

Правосъдният министър Христо Иванов защити текстовете, като обясни, че това не е крайният им вариант

28.07.2015 | 19:05 Автор: Васил Детелинов

Прокуратурата излезе с остри критики към Законопроекта за съдебната власт. По време на заседанието на ВСС, на което беше обсъден стария вариант на закона, главният прокурор Сотир Цацаров представи становището на обвинението. То определя част от текстовете като противоконституционни и концептуално погрешни. Правосъдният министър Христо Иванов защити текстовете, като обясни, че това не е крайният им вариант. От Висшият съдебен съвет пък обобщиха резултатите от непредставително проучване сред съдии и следователи, които застават зад идеите на правосъдния министър - кадровия орган да бъде разденел на две колегии, но са против парламентарната квота да надвишава професионалната.

Въпреки че Народното събрание отхвърли първоначалния вариант на конституционният проект за съдебна реформа, Висшият съдебен съвет разгледа на извънредно заседание становищата на заинтересованите страни. От прокуратурата са съгласни ВСС да се раздели на две колегии. Съгласни са и главният прокурор да подлежи на отчет. Не са съгласни обаче с равния брой членове от магистратската и парламентарните квота в прокурорската колегия на ВСС. Обвинението не харесва и идеята за закриване на върховната административна прокуратура. Не било логично и министъра на правосъдието да предлага шефове на прокуратури и на следствени служби. Сотир Цацаров обобщи становището така:

"Прокуратурата застава на позицията че общата оценка за проекта е отрицателна. Преобладаваща част от нормативните предложения са противоконституционни и концептуално погрешни. Дори защитими и полезни законодателни идеи не са получили необходимата качествена реализация и изпълнението им подлежи на оптимизиране. Останалите вън от вниманието на авторите на проекта важни въпроси също допринасят за извода, че той не може да реализира целите заложени в одобрената от НС актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система."

 

Правосъдният министър Христо Иванов каза, че се е запознал със становището на прокуратурата. Той обясни, че по голяма част от текстовете в Законопроекта за съдебната власт предстоят разговори.

 От ВСС пък представиха непредставителна анкета проведена сред 241 съдии и 85 следователи. Резултатите показват, че има съгласие по разделянето на кадровия орган и явния вот. Магистратите не одобряват членове от съдийската квота да са по-малко от тези на парламентарната. Следователите и съдиите предлагат и разпределяне на делата да се съобразява и с натовареността на съдиите.

 

Репортаж на Васил Детелинов.

 

 

 

fallback
Още от България
fallback